Brittiläis-australialainen kaivosyhtiö BHP Group (BHP Billiton) on tunkemassa päijänne tunnelin alueelle kaivosvaltauksella, jonka kaivosprojekti toimii nimellä SAITTA.
Asialla on sikäli kiire, että aiheesta on tehty jo nettiadressi, jonka luovutuspäivämäärä on jo nyt 7. heinäkuuta 2024
Sinne on vasta tullut 3415 nimeä, mutta asiaa ajaa jo mm. Pelastetaan Päijänteen, Vesijärven ja Kymijoen Vesistö Ryhmä, Kurhilan-Hillilän Kyläyhdistys Ey, Kirsi Pykälistö, Padasjoen Luonnonystävät Ry ja Sanna Romppainen.
Asia on vakava, koska tämä kyseinen brittiläis-australialainen BHP Group kaivostyhtiö on jo aiheuttanut mm. Brasiliassa maailman suurimman ympäristökatastrofin, kun se tuhosi ja saastutti vuonna 2015 siellä noin 650 km laajuisen kaivosjätteen päätymisen luontoon, joka tuhosi kaiken tieltään ja tästä seurasi lopulta se, että yli 720 000 ihmistä nosti kaivosta vastaan joukkokanteen.
Lopulta tämä päätyi Englannissa oikeuteen ja siellä alettiin neuvottelemaan 36 miljardin punnan vahingonkorvauksista.
BHP Groupin nykyisenä toimitusjohtajana toimii kanadalaissyntyinen liikemies Mike Henry (kuvassa).
Miehen vuosiansiot pyörivät siellä n. 4,7 miljoonan dollarin tietämillä, joten aika hyvät ansiot tulee toimitusjohtajalle tällä ympäristön paskomisella.
Pelkästään vuonna 2020 Australiassa nousi suuri kohu siitä, kun tämä samainen kaivosyhtiö BHP aikoi pyytää luvan tuhota 40 alkuperäisasukkaiden asuinalueet kaivosten tieltä, mutta kun asiasta nousi niin suuri vastarinta, niin lopulta kaivosyhtiö suostui konsultaatioon alkuperäisukkaiden kanssa.
Ulkomaalaiset kaivostyhtiöt saastuttavat jo nyt maaperää Suomessa laajalti
Malmikaivostoiminnan riskejä ovat aina luonnon saastuminen, koska näihin kuuluvat mm. pohjavesien pilaantuminen.
Pelkästään nyt Sodankylässä toimiva Kevitsan kaivos on jo 1420 hehtaaria laajuudeltaan ja vuotaa jo yli 20-kertaisesti sallitun määrän raskasmetalleja alueen pohjaveteen.
Suomessa myös kaikki kaivokset tuottavat jo yli 90 % koko maan vaarallisesta ongelmajätteestä ja yli 70 % koko Suomen jätteistä.
Mutta uskoisitko, että Suomen kaivosvero on vielä 0,6 % kun se on taas Kongossa jo 10 %
BHP Group (BHP Billiton) uhkaa päijänne tunnelin vesijohtovettä
Nyt suurin riski joka liittyy tähän Lahden alueella tehtävään SAITTA kaivosvaltaukseen uhkaa päijänne tunnelin vesijohtovettä, koska päijänne tunnelia pitkin tulee pääkaupunkiseudulle yli miljoonan ihmisen juomavesi.
BHP Groupin kaivosvarausalue on Päijänteen rannalla pienen matkan päässä Päijänne tunnelista, Pulkkilanharjun toisella puolen. Mutta kaivosvaraus kattaa myös Vesijärven länsirannan.
Eli näin ollen BHP Groupin kaivostoiminta voisi samantien tuntua Lahden kaupungin alueella mm. Vesijärven saatumisena.
Nyt on aika toimia ja ajaa tämä saastuttaja kaivosyhtiö pois Suomesta.
Mutta ei sanaakaan taas uraanin kaivamisesta, joka tälläkin BHP Groupin kaivosyhtiöllä on tämän SAITTA-kaivoshankkeen taustalla.
Ydinpommit kun tarvitsevat edelleen sitä 235-uraania, jossa on se oikea 235 (235U) isotooppi, jonka atomin ytimessä on 92-protonia ja 143 neutronia ja sitä kun löytyy luonnon uraanista vain vaivaiset 0,7 prosenttia. Niin tämä on se syy miksi näitä kaivoksia halutaan perustaa sinne ja tänne.
Lähteet: