Teksti: Teemu Vehkala
Iltalehdessä oli juttu 10.06.2025, jossa kerrottiin Suomen kansalaisen matkustaneen ensin Vironlaivalla Viroon Tallinnaan, jonka jälkeen Tallinnan poliisi otti hänet kiinni ja toimitti paikalliseen Pohjois-Virossa Paldiskissa sijaitsevaan psykiatriseen sairaalaan, jonne tämä suomalainen otettiin välittömästi tahdosta riippumattomaan pakkohoitoon.
Valitettavasti juttu on Iltalehden puolella maksumuurin takana, mutta onnistuin saamaan sen kyseisen toimittajan kautta itselleni nähtäväksi, joten tässä on nyt lisätietoja tapauksesta.
Pakkohoitopäätös tehtiin Harjun paikallisen oikeuslaitoksen toimesta ja pakkohoidotettu valitti päätöksestä Tallinnan piirioikeudelle asianajajansa toimesta, koska ei tyytynyt päätökseen. Mutta 40 päivää myöhemmin Tallinnan piirioikeus hylkäsi valituksen.
Tapaus sattui tänä keväänä, kun tämä suomalainen oli yhteydessä Tallinnan poliisiin ja tästä seurasi tilanne, jonka jälkeen Tallinnan poliisin mukaan tämä poliisin kanssa asioinut ihminen käyttäytyi tavalla, joka sai Tallinnan poliisit lopulta viemään tämän suomalaisen Seewaldin psykiatriseen sairaalaan, jonka seurauksesta hänet päätettiin kidnapata sinne sisään ja aloittaa välitön pakkohoitojakso.
Pakkohoito aloitettiin, kun kolme paikallista Virolaista psykiatria oli tehnyt arvion, jonka jälken sairaala vaati vielä paikallista maakuntaoikeutta vahvistamaan päätöstä.
Virolaisen oikeuden pöytäkirjoista ilmenee, etteivät virolaispsykiatrit päässeet käsiksi tämän suomalaisen terveys- ja potilastietoihin.
Kustannuspuolella jokaisen Suomen kansalaisen psykiatrisen hoidon Virossa maksaa pääsääntöisesti hänen hyvinvointialueensa Suomessa, jolloin hoitojakson päätteeksi laskun lähettää Virosta Suomeen tämä psykiatrinen sairaala, jossa suomalainen oli psykiatrisessa hoidossa.
Iltalehden toimitus oli yhteydessä Viron Suomen suurlähetystön edustajaan Sanna-Leena Immaseen, joka kertoi että ylensä jos tämänkaltainen tapaus tulee suurlähetystön tietoon, niin silloin lähetystö pyrkii olemaan yhteydessä hoitoon joutuneeseen henkilöön.
Seewaldin psykiatrisen aluesairaalan tiedotusvastaava Hede Luik ei suostunut kertomaan Iltalehdelle, että onko tämä suomalainen edelleen siellä pakkohoidossa.
Myöskään tämän suomalaisen asianajaja ei suostunut kommentoimaan tähän asiaan.
Liittyikö tapaukseen huumaus ennen kidnappausta ?
Tämä kyseinen tapaus on edelleen täysin selvitämättä, koska tässä tapauksessa ei olla vieläkään onnistuttu kuulemaan asianomaista, joka todennäköisesti on edelleen Virossa psykiatrisessa sairaalassa suljetulla osastolla.
Vieläkään ei tiedetä, että miksi Viron poliisi kohdisti tähän suomalaiseen pakkokeinoja ja kidnappasi hänet Seewaldin psykiatriseen sairaalaan tahdosta riippumattomaan pakkohoitoon.
Jouduin itse 16.02.2011 huumatuksi Viron laivalla kesken työreissun, jonka seurauksena minut kidnapattiin ensin laivan vartijan toimesta putkaan, koska huumausaineet alkoivat vaikuttamaan ja saivat olo sekavaksi.
Tästä seurasi se, että minut heitettiin laivasta ulos kesken työ reissun ja toimitettiin kanta-hämeen keskussairaalan P3A akuuttiosastolle tarkkailuun, jonka jälkeen nämä laivalla juomaan tiputetut huumeet vaikuttivat noin 72 tuntia, mutta tässä vaiheessa se oli jo liian myöhäistä enää selittää, että kyseessä oli huumaus, koska tapaus oli suunniteltu ennalta ja tästä alkoi sitten 4kk pituinen laiton pakkohoitojakso. Koska lainmukainen olisi vain 3 kk.
Tässä on 2011 vuodelta viesti siltä kolleegalta, joka kertoo siinä oman näkemyksensä tuosta illasta, jolloin sain niitä tyrmääviä aineita juomaan.
Hovioikeus ei myöntänyt tapaukseen valituslupaa, Helsingin poliisilaitos teki jutusta viikkoa myöhemmin tutkinnantapon, eli ei suorittanut esitutkintaa. Tuossahan tuo punakynätty kohta on se, josta ilmenee se, että asianomainen joutui tahdonvastaiseen hoitoon 4 kuukauden ajaksi. Sen paljastaminen kun olisi salassapitorikos, vaikka tätä tapausta on pyrkinyt salaamaan pelkästään nämä Suomen läpimädät viranomaiset, koska minulla ei tässä tapauksessa edelleenkään ole mitään salattavaa.
Kyseisen rikosilmoituksen sisältöä ei poliisin mukaan saa näyttää missään, koska se on pidettävä salassa.
- Rikosilmoituksen numero
- Poliisilaitoksen nimi, joka käsittelee asiaa
- Rikoksen laji (esim. varkaus, pahoinpitely)
- Tapahtuma-aika ja -paikka
- Lyhyt kuvaus tapahtuneesta
- Asianomistajan tiedot (jos koskee asianomistajarikosta)
- Mahdollisten epäiltyjen tiedot (jos tiedossa)
- Mahdollisten todistajien tiedot (jos tiedossa)
Sitten kun valitin tästä Valviraan 2013, niin Valviran ja myös eduskunnan oikeusasiamiehen mukaan asiasta ei voinut valittaa, koska rikoksesta ei ollut näyttöä olemassa. Mutta mitenkäs sitä näyttöä voisi olla, jos poliisi ei suostu sitä edelleenkään tutkimaan.
- Virkamies, joka tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta estää esitutkinnan, voi syyllistyä virkarikokseen. Tämä voi tapahtua esimerkiksi salaamalla todisteita, vääristelemällä tietoja tai estämällä muita suorittamasta esitutkintatoimenpiteitä.
- Myös muut henkilöt voivat syyllistyä esitutkinnan estämiseen, esimerkiksi todistajat, jotka kieltäytyvät antamasta tietoja tai jopa uhkaavat muita todistajia.
- Rangaistukset esitutkinnan estämisestä voivat vaihdella sakosta vankeuteen riippuen teon vakavuudesta ja tekijän asemasta.
- Esitutkintalain mukaan esitutkintaa saadaan keskeyttää, jos rikoksesta ei epäillä ketään tai jos asiaan vaikuttavaa selvitystä ei ole saatavissa.
- Syyttäjällä on myös oikeus rajoittaa esitutkintaa, jos hän katsoo, ettei syytettä nostettaisi, vaikka esitutkinta tehtäisiin loppuun.
- Esitutkinnan estelemisen kriminalisointi varmistaa, että rikoksesta epäiltyjä voidaan tutkia ja syyttää asianmukaisesti, ja että oikeusjärjestelmä toimii tehokkaasti.
- Väärentää asiakirjoja tai antaa vääriä lausuntoja, jotta rikoksen tutkinta vaikeutuu.
- Kieltäytyy kertomasta totuutta tai antaa tahallaan vääriä tietoja poliisille.
- Yrittää hävittää tai peittää todisteita tai painostaa muita todistajia.
- Esitutkintalaki määrittää esitutkinnan toimitusperiaatteet ja menettelytavat.
- Pakkokeinolaki säätelee mm. vapaudenmenetykseen liittyviä pakkokeinoja, kuten kiinniottamista, pidättämistä ja vangitsemista.
- Rikoslaki sisältää säännöksiä eri rikoksista, kuten esitutkinnan estämisestä, ja niihin liittyvistä rangaistuksista.
Mutta kun poliisi ei tutki, niin silloin joutuu itse tekemään lähes kaiken tutkimustyön ja omalla kohdallani tämä valtiollinen vaino huipentui, kun osallistuin helmikuussa 2010 Marko Sihvosen poliittiseen nälkälakkoon, joka järjestettiin eduskuntatalon edessä.
Meitä oli useita kymmeniä tukimielenosoittajia tukemassa Markoa noiden viikkojen ajan ja tämän mielenilmauksen jälkeen alkoi lähes välitön poliittinen vaino, joka huipentui sitten vuoden 2011 alussa.
Kuulin jo silloin maaliskuussa 2011, että eräs Turusta kotoisin ollut Markon tukimielenosoittaja oli huumattu Turussa baarissa samankaltaisella aineella, kuin minutkin oli huumattu siellä Viking XPRS laivalla sinä 16.02.2011 iltana.
Tämä Turkulainen aktivisti joutui sen seurauksena Kupittaan alueelliseen psykiatriseen sairaalaan, jossa häntä pidettiin laittomat 6 kuukautta, vaikka lainmukainen maksimipituus pakkohoidolle saisi olla vain 3 kk.
Sitten tämä kolmas Marko Sihvosen tukimielenosoittaja, joka oli kotoisin Salosta huumattiin samankaltaisella aineella Ravintola Kaislassa Helsingin Kaisaniemessä kesken Itsenäisyyspuolueen tilaisuuden, kun hän sai juomaansa tätä samaa psykedeelistä ja tutkimuskemikaalimaista huumetta. Mutta tätä Salolaista miestä ei kuitenkaan toimitettu tahdonvastaiseen hoitoon, koska hän ehti päästä kuitenkin turvallisesti kotiinsa.
Mitä me silloin 2010 helmikuussa oikein vastustimme Marko Sihvosen johdolla ?
No Suomen pohjavesialueiden poismyyntiä ulkomaille.
No mitäs monikansalliset korporaatiot himoitsevat näitä Suomen pohjavesiä ? mm. Nestlé sekä Bayer Monsanto.
Eli jos haluaisi selvittää vielä, että mistä nämä Tšeka tyyppiset operaatiot tilattiin, niin jäljet johtavat lopulta tuonne suuntaan.
Mikä on tämän Virossa psykiatrisessa sairaalassa kituvan suomalaisen takana ?
Toki vaikka en tätä Virolaisessa psykiatrisessa sairaalassa kituvaa ihmistä tunne, niin edelleen on vaikea tästä jutusta tehdä mitään sen laajempia johtopäätöksiä, mutta jo siitä, että Viron viranomaiset sekä sen asianomaisen asianajaja on tapauksesta noinkin vaitonainen, niin nousee heti mieleen, että tämän tapauksen taustalla voikin olla jopa jotain poliittista.
Kun Virossa näihin pakkohoitojaksoihin liitetään heti oikeusviranomaiset mukaan oikeuslaitoksineen, niin taas Suomessa tämä ei noudata samaa kaavaa.
Minunhan tapauksessa mm. minulla teetettiin silloin 2011 keväällä täysin laittomasti mm. mielentilatutkimus siellä, jonka lain mukaan saa tehdä vain sellaisille Suomen kansalaisille, jotka on ensin tuomittu jostain rikoksesta.
Kun heti ensimmäiset asiat, joita minua vaadittiin sen huumausaineen vaikutuksen loputtua tekemään olisi ollut tämän blogin lopettaminen. Mutta sen jälkeen taas vetosin YK:n yleismaailmalliseen artiklaan mm. mielipiteenilmaisuvapausoikeudesta, jonka jo opin siellä Marko Sihvosen mielenosoituksessa, jossa oli myös oikeusoppineita paikalla. Kun Marko Sihvosen mielenosoitus haluttiin jo silloin helmikuun 2010 viimeisillä viikoilla lakkauttaa Suomen poliisin toimesta, vaikka lopulta he päätyivät siihen, että se mielenosoitus piti vain siirtää pois epämieluisalta paikalta, eli Suomen eduskuntatalon edestä. Joten lopulta he pakkosiirsivät sen mielenosoitusleirin asuntovaunuineen sinne Helsingin Töölön kisahallin parkkipaikalle.
Lähde: Iltalehti