Turun yliopistolta on löytynyt radioaktiivista jätettä. Suomen säteilyturvakeskuksen (STUK) mukaan kyse on cesiumin isotoopista 137 ja koboltin isotoopista 60.
Turun Sanomat kertoo, että Cesium 137 on aine, jota vapautuu esimerkiksi ydinvoimalaturmien yhteydessä. Se on samaa radioaktiivista ydinjätettä, jota vapautui esim. Tshernobylin laskeuman aikana.
Turun Sanomien tietojen mukaan Turun yliopiston työmaalla tehdyt säteilymittaukset tuottivat korkeita säteilylukemia. Mutta Turun yliopiston vararehtori Kalle-Antti Suominen kuitenkin kiistää tämän jyrkästi.
Suomalainen ydinaktivisti Henri Lentonen on jo aiemminkin ottanut puhelimitse yhteyttä STUKin säteilyturvakeskukseen ja vaatinut vastauksia Suomen säteilytasoihin liittyen.
Suomen säteilyturvakeskuksen henkilöstö on myöntänyt sen, että viimeaikoina Yhdysvalloista tuli Suomeen pieniä määriä plutoniumia ilmakehän mukana.
Nyt on vaan varsin mielenkiintoista, että mistä ihmeestä Turun yliopistolle on joutunut radioaktiivista jätettä, ellei se ole tullut sinne ilmakehän mukana ?
STUKin tehtävä kun olisi suojella Suomen kansaa radioaktiivisuudelta, niin näyttäisi enemmänkin siltä, että he pyrkivät salaamaan kaikki mahdolliset laajemmat ydinvuodot ja säteilymittaritkin laitetaan kiinni, jos alkaa ilmenemään liian suuria säteilylukemia suomen ilmakehässä.
Lähteet: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014072518518379_uu.shtml
http://enenews.com/large-spike-radiation-levels-wipp-nuclear-facility-highest-measurements-recorded-first-days-incident-govt-analyzing-potential-impact-human-health