maanantai 9. toukokuuta 2016

Valtionvarainministeriö järjestää kybersotaharjoituksen


Jyväskylässä järjestetään ensi-viikolla kansallinen kybersotaharjoitus KYHA16. Harjoitus järjestetään yhdessä Jyväskylän ammattikorkeakoulun (JYVSECTEC) kanssa Jyväskylän Lutakossa.

Nyt jo neljättä kertaa järjestettävän kybersotaharjoituksen toteutus siirtyi nyt ensimmäistä kertaa suomen valtionvarainministeriölle, kun aiemmin tuota tonttia hoiti Puolustusvoimat.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun tutkimus-, kehitys- ja koulutusympäristö vastaa harjoituksen simulaatiosta, jossa yritetään simuloida oikeankaltaisia palveluja, käyttäjiä ja liikennettä. 

Kun harjoitus tehdään suljetussa toimintaympäristössä, niin se ei vaaranna todellisia tietoliikenneverkkoja.

Kybersotaharjoitus toteutetaan 16 - 19.5 välisenä aikana.

Suomen Puolustusvoimat ilmoittivat jo vuoden 2014 lopussa perustaneensa uuden kyberyksikön hybridisotiin vahvistamalla verkkopuolustusta. 

Paljon hommansa osaavia hakkereita siirtyi tuossa samalla valtiolle hämärähommiin ja vaihtoivat leiriä käytännössä pimeälle puolelle. Mutta koska virkojensa puolesta eivät saa puhua siitä mitä tuolla suomen armeijalle tekevät, niin syystäkös tästä koko kyber ja hybridisodankäynnin todellisesta toimintamuodosta ei mediassa mainita juuri mitään.

Puolustusvoimat uskaltautui kuitenkin tuolloin vuonna 2014 kertomaan sen, että heidän kybersotakeskuksensa sijaitsee Jyväskylässä.

Kyber sana tulee kreikan kielen sanasta "kybereo", joka tarkoittaa ohjata, opastaa, hallita. 

Kybersodankäynnin käsite saavutti päivänvalon vuonna 1976 Tom Ronan toimesta. Mutta kyseistä kybersota nimitystä alettiin käyttää julkisesti vasta 1990-luvulla.



Eräs suomen sisäministeriöllekin työskentelevä kouluttaja ja sotatieteiden maisteri Andre Samberg, on luennoinut kybersodankäynnistä ja hänen luentonsa löytyy suoraan netistä osoitteesta: http://docplayer.fi/4618241-Kybersota-kyberturvallisuus-kyberpuolustus-tietoturva-mita-kielta-puhutaan.html

Kuten huomaamme niin sisäministeriön ja Puolustusministeriön selvityksen mukaan yksilöiden kyberterrorismi katsotaan mm. poliittiseksi hyödyksi.

Sisäministeriö luettelee kyberterrorismiksi mm. MV-lehtien ja tämänkaltaisten blogien sisältöjä, joilla saadaan lukuisten ihmisten silmät auki ja herätettyä massoja. Koska tämänkaltainen toiminta on eliitille valtiovallan vastaista ajatusrikollisuutta, joka tulisi kieltää keinolla millä hyvänsä. Mutta kun internet on jo niin mahdottoman suuri, ettei sitä enää voida kontrolloida ja hallita.


Kuten kuvasta näkyy, niin poliisin työssä näkyy yhä enemmän Internetissä tapahtuneet ilmiannot ja ilmoitukset.

Oikeistolainen eliitti kuvittelee, että se voisi lisäämällä nettipoliiseja ja armeijan kybertrolleja tukahduttaa suomalaisten sananvapauden internetissä. Mutta tämä ei ikävä kyllä tule koskaan onnistumaan heiltä, koska internet ja tietoisuuden evoluutio on tullut jäädäkseen. Vaikka totuus tekee kipeää, niin se tekee meidät vapaiksi.

Lähde: http://www.ksml.fi/kotimaa/Suuri-kyberharjoitus-tulee-Jyv%C3%A4skyl%C3%A4%C3%A4n/767628#cxrecs_s

http://yle.fi/uutiset/puolustusvoimat_perustaa_uuden_kyberyksikon__hybridisotiin_varaudutaan_vahvistamalla_verkkopuolustusta/7491555 

http://docplayer.fi/4618241-Kybersota-kyberturvallisuus-kyberpuolustus-tietoturva-mita-kielta-puhutaan.html